Sierstukken van Raha Ansari

0

raha - 1-              raha - 14

Raha Ansari heeft een studio in Den Haag waar ze draagbare sierstukken maakt. Ze maakt amuletten, ornamenten en sierwerk. Vroeger vooral van metaal, nu van leer. Ik spreek haar op het Designkwartier Festival in de YurtStore in de Haagse Zoutmanstraat.

Ik zie gevlochten leren halsdraperieën, armbanden en haarstukken. Het maakt onderdeel uit van ‘The Adornment Collection’. Raha: “Ik ben een ambachtelijk ontwerper. Mijn inspiratie vind ik in traditionele technieken en oude culturen. Iraans tapijtwerk bijvoorbeeld, ik kom zelf oorspronkelijk uit Iran. Maar ook Afrikaanse sieraden en kostuums waaraan je macht en status kunt aflezen.”

Handwerk
De politiek was nooit ver weg toen ze jong was. Maar daarvoor interesseerde ze zich niet. “Politiek leidt alleen maar af, je komt er niet ver mee. Ik interesseerde me voor het ambacht. Heel veel mensen Iran zijn geconcentreerd bezig met het maken van handwerk. Dat inspireerde me enorm. Al toen ik heel jong was wilde ik dingen maken.”

Het huis van de familie stond in Tabriz, in het noorden van Iran. Ze veranderde de meubels die in haar kamer stonden. Met haar moeder maakte ze mooie randen voor het gebedskleed in huis en ze borduurde veel. “Ik won zelfs de borduurcompetitie op school.” Na de middelbare school ging ze in Londen studeren, computeranimatie aan de Universiteit van Westminster.

Naar Nederland
Ze slaagde met lof en werkte een paar jaar als multimedia ontwerper. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon, ze wilde toch weer terug naar het ambachtelijk ontwerp. “Ik werkte met digitale ontwerpen, maar ik wilde met mijn handen werken.” Ze ging naar de University of Arts in Londen, twee jaar lang, vervolgens een jaar naar de Design Academy in Eindhoven en ten slotte nog een jaar naar ArtEZ in Arnhem.

Waarom ging ze naar Nederland? “Mijn leraren in Londen zeiden dat mijn werk meer bij het Nederlandse design paste. In Londen stond het proces centraal, in Eindhoven het concept. In Arnhem heb ik nog schoenen- en tassenontwerp gedaan. Het was heel leuk en ik heb veel opgestoken. Alles bij elkaar heb ik vier jaar ambachtelijk ontwerpen gestudeerd.”

Trouw aan het materiaal
Ze heeft nu een studio in Den Haag. Het is hard werken, maar het loont, zegt ze. “Speciaal als je van het werk houdt. Het werk past bij mij. Haar ouders en haar broers en zusjes wonen nog in Londen. “En ook in Iran. De helft van het jaar zitten ze in Londen, de andere helft in Iran.”

Wat is haar filosofie? “Belangrijk voor mij is dat ik trouw blijf aan het materiaal. Dat kan van alles zijn. Ieder materiaal heeft eigen potenties. Daar concentreer ik me dan helemaal op en dan krijg ik vaak verrassende resultaten.”

http://rahaansari.com/ http://www.festivaldesignkwartier.nl/

Walter van Teeffelen

About Walter van Teeffelen

Walter van Teeffelen woont sinds 1981 in Den Haag en houdt zich als Hoofdredacteur van inZaken.eu met meerdere zaken bezig. Hij heeft veel ervaring met het schrijven van artikelen en andere stukken over internationaal zaken doen. Met een achtergrond van (culturele) Fondsenwerving is Walter een enorme aanwinst voor inZaken.eu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
Share.

Leave A Reply