Roosegaarde werkt aan een smogvrij Polen

0

Daan Roosegaarde heeft ook een Polen een ‘stofzuiger’ neergezet. Hij staat in Krakau. De tentoonstelling in Park Jordana in Krakau, waarvan de stofzuiger een onderdeel is, wordt half februari geopend.

De Smog Free Tower is ’s werelds eerste smogstofzuiger. Er staat er al eentje van in China, ook van Roosegaarde. De zeven meter hoge toren maakt gebruik van gepatenteerde positieve ionisatietechnologie om smogvrije lucht te produceren in de openbare ruimte, waardoor mensen kunnen ademen en gratis schonere lucht kunnen inademen. Het is uitgerust met milieuvriendelijke technologie, reinigt 30.000 m3 per uur en gebruikt niet meer elektriciteit dan een waterkoker. De effecten zijn gevalideerd door de Technische Universiteit Eindhoven.

Sieraden
Van die afgevangen vieze lucht, gecomprimeerde smog-deeltjes, maakte Roosegaarde sieraden, ‘Smog Free Rings’. In het Museum of Contemporary Art in Krakau (MOCAK) zal de Smog Free Ring te zien zijn. Als je zo’n ring aanschaft, doneer je een 1000 m3 schone lucht aan de stad.

Meer dan 80 procent van de bevolking in stedelijke gebieden worden blootgesteld aan luchtkwaliteitsniveaus die de grenzen van de Wereldgezondheidsorganisatie overschrijden. Het Smog Free-project laat je een  schone toekomst ervaren. Het is een inspiratiebron voor burgers, regeringen, NGO’s, pro-fietscampagnes en de clean-tech industrie.

Krakau
De stad Krakau is uitgekozen om voor Polen het gevecht met de smog en het realiseren van schone lucht te leiden. Het Smog Free Project startte zijn wereldwijde tournee in 2016 in China. Daar reisde het met succes door het land. Het project maakt deel uit van ‘Landscapes of the Future‘ dat mensen, technologie en ruimte verbindt.

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar en innovator. Hij maakt sociale ontwerpen die de relatie tussen mensen, technologie en ruimte onderzoeken. Hij studeerde af aan het Berlage Instituut met een Master in architectuur. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op, waar hij met zijn team van ontwerpers en ingenieurs op weg is naar een betere toekomst.

Ze creëren samen ‘Landschappen van de Toekomst’ en bouwen slimme en duurzame prototypen van steden van de toekomst. Roosegaarde is uitgeroepen tot Young Global Leader op het World Economic Forum en heeft de titel ‘Nederlandse kunstenaar van het jaar’ gekregen.

Openingstijd
Het project wordt ondersteund door de gemeente Krakau, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Polen en MOCAK (Museum voor Hedendaagse Kunst in Krakau) Adres: Park Jordana, Aleja 3 Maja 11, 30-062 Krakau Openingstijden: 6AM – 22.00 uur, 16 februari – 15 april. De toegang is gratis.

https://www.studioroosegaarde.net/

 

 

 

Walter van Teeffelen

About Walter van Teeffelen

Walter van Teeffelen woont sinds 1981 in Den Haag en houdt zich als Hoofdredacteur van inZaken.eu met meerdere zaken bezig. Hij heeft veel ervaring met het schrijven van artikelen en andere stukken over internationaal zaken doen. Met een achtergrond van (culturele) Fondsenwerving is Walter een enorme aanwinst voor inZaken.eu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
Share.

Comments are closed.