Nieuw Europees durfkapitaal

0

Een nieuw Europees investeringsprogramma moet start-ups in de Europese Unie betere groeimogelijkheden geven.

De eerste plannen voor VentureEU, zoals het nieuwe programma heet, dateren al van 2015. De Europese Commissie roept zes zogenaamde fondsen-van-fondsen in het leven. Ze zullen kapitaalinjecties toedienen aan bestaande durfkapitaalfondsen, om zo de financiële slagkracht ervan te verhogen.

Andere investeerders
Met het extra kapitaal hoopt Europa meer geld te doen vloeien naar innovatieve start-ups en mkb’s in sectoren als ICT, farma en energie. Het beheer van de investeringen in VentureEU wordt toevertrouwd aan het Europese Investeringsfonds (EIF), een onderdeel van de Europese Investeringsbank (EIB).

Met VentureEU hoopt de Commissie meer investeerders uit de rest van de wereld aan te trekken. Veel Amerikaanse en Aziatische investeerders blijven vandaag weg uit Europa omdat ze de Europese durfkapitaalmarkt te klein en onvoldoende ontwikkeld vinden. ‘Het gemiddelde durfkapitaalfonds in Europa beheert 65 miljoen euro’, zegt de vakorganisatie Invest Europe. ‘Om grote investeerders aan te trekken moet die omvang minstens 150 miljoen bedragen.’

‘Met VentureEU krijgen de talrijke innovatieve ondernemers in Europa binnenkort de investering die ze nodig hebben om te innoveren en uit te groeien naar een mondiaal succesverhaal’, zegt EU-commissaris Jyrki Katainen (Banen, Groei en Investeringen) in een mededeling.

Unicorns
De Europese Commissie en het Europese Investeringsfonds brengen 410 miljoen euro in. Met de inbreng van geld uit de privésector en andere overheden wordt gemikt op een totale inbreng van 6,5 miljard aan vers kapitaal. Dat zou meteen een verdubbeling inhouden van de Europese durfkapitaalmarkt.

Het gebrek aan grote fondsen wordt gezien als een van de redenen voor het gebrek aan ‘unicorns’, groeibedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Daarvan heeft Europa er maar 26, tegenover 109 in de VS en 59 in China.

De zes nieuwe fondsen moeten elk projecten in ten minste vier EU-landen financieren. Naar schatting 1.500 bedrijven zouden toegang kunnen krijgen tot de fondsen.

Bron: ANP

Walter van Teeffelen

About Walter van Teeffelen

Walter van Teeffelen woont sinds 1981 in Den Haag en houdt zich als Hoofdredacteur van inZaken.eu met meerdere zaken bezig. Hij heeft veel ervaring met het schrijven van artikelen en andere stukken over internationaal zaken doen. Met een achtergrond van (culturele) Fondsenwerving is Walter een enorme aanwinst voor inZaken.eu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
Share.

Comments are closed.