Belgische biercultuur op UNESCO erfgoed lijst

0

belgische-biercultuur

De Belgische biercultuur is voortaan immaterieel cultureel erfgoed. De VN organisatie UNESCO heeft dat in Ethiopië besloten.

De ministers van de Belgische gewesten reageren verheugd op het nieuws. De Vlaamse cultuurminister Sven Gatz spreekt van “een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard.”

Lokale oorsprong
De biercultuur wordt in het hele land beleefd. In elke provincie zijn er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap.

De UNESCO is niet alleen te spreken over de manier waarop België zijn biercultuur beschermd en aan de man brengt, maar ook over de diversiteit van de brouwkunst. Ook is er roem voor de manier waarop men probeert overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

Chimay
Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruikmakend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, oud-bruine biersoorten worden voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naar gelang de regio.

 

Walter van Teeffelen

About Walter van Teeffelen

Walter van Teeffelen woont sinds 1981 in Den Haag en houdt zich als Hoofdredacteur van inZaken.eu met meerdere zaken bezig. Hij heeft veel ervaring met het schrijven van artikelen en andere stukken over internationaal zaken doen. Met een achtergrond van (culturele) Fondsenwerving is Walter een enorme aanwinst voor inZaken.eu.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedintumblrmail
Share.

Comments are closed.